MAXIN’S news

Rekreačné Poukazy: Novinky a Výhody Pre Zamestnancov

  • Viliam Dzuriš
  • 10. July 2024

REKREAČNÉ POUKAZY môžete použiť na dovolenku na Slovensku, tábor či športový krúžok. Rodiny dostávajú peniaze na oddych a zamestnanci dotáciu vítajú.

Nové Možnosti Pre Zamestnancov a Ich Rodiny

Zamestnanci môžu už niekoľko rokov dovolenkovať na Slovensku s finančnou podporou od zamestnávateľa. Ak splnia určité podmienky, zamestnávateľ preplatí značnú časť nákladov na rekreáciu. Od januára 2025 môžu rekreačné poukazy využiť aj rodičia zamestnancov. Tento krok bol schválený parlamentom s cieľom podporiť cestovný ruch na Slovensku.

Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) uviedol, že mnohé hotely by bez rekreačných poukazov neprežili.

Opozícia a Kritika

Návrh nepodporila opozícia, ktorá ho kritizovala. Poslanec Martin Dubéci (PS) zdôraznil, že cestovný ruch na Slovensku trápi vysoká cena práce a byrokratické zaťaženie. Július Jakab (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) označil návrh za opakovaný pokus SNS bez nových nápadov.

Obľúbenosť Medzi Zamestnancami

Rekreačný poukaz je medzi zamestnancami populárny. Tento rok ho plánuje využiť 35 % zamestnaných Slovákov, ďalších 26 % túto možnosť zvažuje. Tretina opýtaných priznala, že rekreačné poukazy nevyužije, pretože im ich zamestnávateľ neposkytuje, a 7 % o tento benefit nemá záujem.

Generálna riaditeľka MAXIN’S Group, Katarína Garajová, uviedla, že kvalitný oddych je pre zamestnancov dôležitý, a že príspevok na rekreáciu tomu do istej miery pomohol. Dodala však, že to nie je kľúčový benefit, ktorý by ovplyvňoval výber zamestnávateľa.

Novinka: Poukazy Pre Rodičov

Prieskum MAXIN’S Group zistil, že dve tretiny opýtaných Slovákov podporujú možnosť venovať rekreačný poukaz rodičom. Až 40 % účastníkov prieskumu chce poukaz určite venovať rodičom, ďalších 26 % si zvolilo odpoveď skôr áno. Zamestnanci vnímajú túto zmenu pozitívne, keďže môžu venovať poukaz rodičom a zároveň si neukrátiť vlastnú možnosť benefitu.

Prehľad Pravidiel

Od 1. januára 2019 sú príspevky na rekreáciu zamestnancov daňovým výdavkom zamestnávateľa podľa Zákonníka práce. Zamestnávateľ s viac ako 49 zamestnancami má povinnosť poskytnúť príspevok vo výške 55 % oprávnených výdavkov, maximálne však 275 eur za rok. Príspevok môžu poskytnúť aj menší zamestnávatelia za rovnakých podmienok.

Oprávnenými výdavkami na rekreáciu sú preukázané výdavky na:

  • Služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním najmenej na 2 noci na Slovensku,
  • Organizované viacdenné aktivity počas prázdnin na Slovensku pre dieťa zamestnanca navštevujúce základnú školu alebo nižšie ročníky osemročného gymnázia,
  • Od 1. januára 2025 sa príspevok bude vzťahovať aj na rodičov zamestnanca.

Katarína Garajová, MAXIN’S Group

Zamestnanci vnímajú pozitívne, že môžu poukaz venovať svojim rodičom. “Ak zamestnanec plánuje oddych v zahraničí, môže poukaz venovať svojim rodičom a neukráti sa o možnosť tohto benefitu,” uzavrela Garajová.

ZDROJ: 8. 7. 2024 | News and Media Holding a. s.

Are you looking for a job?

Leave us your contact information and we will get back to you.

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

mahle 2 1
garay 2
cie 1
continental 1
dhl 3
dpb 1
hern 3
hoval 1
hyundai
itw 1
kongsberg 1
neuman 2
pwl 2
snop 1
volkswagen 1
zwl 1
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...