fbpx
MAXIN’S news

Ako vidí Erik Maxin vládny návrh konsolidácie verejných financií

  • Viliam Dzuriš
  • 26. September 2024

V poslednej dobe sa stále viac hovorí o konsolidácii verejných financií Slovenska. Vláda prichádza s návrhmi, ktoré majú riešiť aktuálne problémy a stabilizovať ekonomiku. Ako podnikateľ však vnímam niekoľko zásadných výhrad k týmto opatreniam. Hoci je konsolidácia verejných financií nevyhnutná, aktuálne navrhované kroky môžu našu konkurencieschopnosť skôr oslabiť, než posilniť.

Čo ma na aktuálnych návrhoch znepokojuje?

Slovensko sa nachádza v prostredí silnej globálnej konkurencie. To znamená, že aby sme uspeli, nestačí len šetriť. Potrebujeme sa pozerať dopredu a vytvárať priaznivé podmienky pre podnikateľov, ktorí môžu našu ekonomiku naštartovať. Vládne opatrenia sú však orientované prevažne na úspory a šetrenie, čo je krátkozraké.

V podnikateľskom svete dnes platí, že inovácie sú motorom pokroku. Kde sú ale stimuly, ktoré by podporili slovenských podnikateľov v inovovaní a zavádzaní nových technológií? Kde sú kroky, ktoré by nám umožnili lepšie súťažiť so zahraničnými firmami a prilákať nové investície?

Potrebujeme viac ako len šetrenie

Náš cieľ by mal byť jasný – vytvárať podmienky, ktoré umožnia slovenským firmám rásť a prosperovať. Ak nebudeme investovať do moderných technológií a inovácií, zostaneme pozadu. Bez týchto investícií nebudeme schopní konkurovať ekonomicky vyspelým krajinám Európskej únie.

Ako zakladateľ MAXIN’S Group vidím, že slovenské firmy majú potenciál. Máme schopných ľudí, ambície a možnosti rásť. Ale potrebujeme priaznivé prostredie, v ktorom môžeme tieto prednosti naplno využiť. Pokiaľ budeme neustále obmedzovaní novými a novými opatreniami, ktoré skôr blokujú rozvoj ako podporujú rast, riskujeme, že naše hospodárstvo začne stagnovať.

Slovensko môže byť lídrom

Slovensko má jedinečnú príležitosť stať sa lídrom v strednej Európe. Musíme sa však zamerať na podporu tých, ktorí tvoria pridanú hodnotu – podnikateľov a ich zamestnancov. Bez nich nebudeme mať silnú ekonomiku. Konsolidácia verejných financií by nemala byť len o šetrení, ale aj o podpore podnikateľského prostredia, ktoré nám umožní rásť a čeliť svetovým výzvam.

Verím, že budúcnosť Slovenska je v našich rukách. Musíme ale prijímať rozhodnutia, ktoré majú dlhodobý pozitívny dopad. Nestačí len ušetriť dnes, potrebujeme vytvárať podmienky pre úspech zajtra.

 

Erik Maxin
Zakladateľ MAXIN’S Group

zdroj: foto – Pavol Delej

Are you looking for a job?

Leave us your contact information and we will get back to you.

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

mahle 2 1
garay 2
cie 1
continental 1
dhl 3
dpb 1
hern 3
hoval 1
hyundai
itw 1
kongsberg 1
neuman 2
pwl 2
snop 1
volkswagen 1
zwl 1
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Enter your phone number.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...