MAXIN’S news

Letná brigáda: Skvelá možnosť privyrobiť si a získať cenné skúsenosti

  • Viliam Dzuriš
  • 26. Juli 2024

Letná brigáda môže byť výborným spôsobom, ako si privyrobiť počas leta, najmä pre študentov. Okrem finančného prilepšenia môže poskytnúť aj cenné pracovné skúsenosti.

Odkedy sa môže brigádovať?

Od 1. augusta 2024 budú letné brigády umožnené pre študentov od 15 rokov. Žiaci a študenti môžu začať brigádovať už od júla, hneď po skončení školského roka.

Ako si nájsť letnú brigádu?

Plánujete si iba zarobiť peniaze navyše alebo využiť leto na získanie pracovných skúseností v oblasti, ktorá vás zaujíma? Vytrieďte si hlavné kritériá a podľa toho sa pustite do hľadania.

Odporúčam sledovať overené pracovné portály, weby preverených personálnych agentúr, ale aj odporúčané skupiny na sociálnych sieťach, kde sa ponúkajú pracovné príležitosti vo forme brigády,“ radí Katarína Garajová, generálna riaditeľka personálnej agentúry z MAXIN’S Group. Sledujte aj webstránky a sociálne siete konkrétnych zamestnávateľov a informácie o ponukách práce na dverách prevádzok. Popýtajte sa aj rodiny a známych, pracovné ponuky pre študentské brigády zverejňujú aj webové sídla miest a obcí.

Kde sa dá nájsť práca na brigádu?

Letná brigáda je možná najmä v gastronomických službách, potravinárstve, poľnohospodárstve pri zbere ovocia a zeleniny, skladoch, administratíve, upratovacích službách a ako animátor pre deti.

Ako má vyzerať brigádnicka zmluva?

Ak sa rozhodnete v lete pracovať, je dôležité mať podpísanú dohodu.

Dohoda o brigádnickej činnosti študenta sa dá dojednať maximálne na 12 mesiacov a musí v nej byť uvedený druh práce, výška odmeny, informácia o tom, ako a kedy bude odmena vyplácaná, rozsah pracovného času a trvanie zmluvy,“ vysvetľuje Garajová. Túto dohodu môžu uzavrieť iba študenti do veku 26 rokov. Budete k nej potrebovať potvrdenie o návšteve školy, niekedy i lekárske potvrdenie a vo veku pod 18 rokov aj súhlas rodiča.

Koľko hodín môže odpracovať brigádnik za mesiac?

Zákon dovoľuje študentovi odpracovať najviac 20 hodín za týždeň, teda 80 hodín mesačne. Ak je dohoda podpísaná na niekoľko mesiacov, dá sa týždenný limit rozložiť na viacero mesiacov. Pracovný čas brigádnika nesmie v priebehu 24 hodín presiahnuť 12 hodín, u mladistvého osem hodín.

Aká je mzda brigádnika?

Odmena za prácu na brigádu sa musí vyplatiť do konca mesiaca po vykonaní práce a nesmie byť nižšia ako minimálna hodinová mzda, ktorá na Slovensku v roku 2024 predstavuje 4,31 eura za hodinu. Priemerný zárobok brigádnika sa pohybuje okolo 5-6 €/hodinu. Príplatky za prácu na zmeny, nadčasy, víkendy a sviatky môžu pridať ďalšie 2-4 €/hodinu navyše.

Môžem pracovať na brigádu po skončení školy?

Áno, brigáda pre dôchodcu či skončeného študenta je vhodným riešením, ako si prilepšiť. V prípade, že ste zavŕšili štúdium, máte nad 26 rokov, alebo ste na dôchodku, uzatvára sa Dohoda o vykonaní práce. Táto dohoda platí do konca kalendárneho roka, v ktorom ste dosiahli vek 26 rokov.

Platí brigádnik odvody a dane?

Dohodnutá odmena predstavuje hrubú mzdu. Brigádnik uhrádza odvody do sociálneho poistenia vo výške 9,5% z hrubej mzdy. Pre pracujúcich študentov však existuje výhoda odvodovej výnimky v hodnote 200 €. Ak nezarobíte viac ako túto sumu, odvody sa vás netýkajú. Daň z príjmu závisí od uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá pre rok 2024 predstavuje 470,54 eur mesačne. Ak si ju nárokujete a váš príjem nepresiahne túto sumu, daň neplatíte.

Letná brigáda v zahraničí

Lepšia môže byť aj letná brigáda v zahraničí, najmä kvôli vyššiemu zárobku. V Holandsku minimálna mzda pre dospelých od 21 rokov predstavuje 13,27 €, v Nemecku 12,41 €, v Rakúsku 10,60 € a v Česku 4,50 €. Od výplaty však treba odrátať náklady za ubytovanie a poplatky personálnej agentúre.

Čo si odniesť z brigády okrem zárobku?

Zarobené peniaze miniete, no nadobudnuté skúsenosti využijete aj v neskoršom živote. Katarína Garajová odporúča na konci brigády vypýtať si od zamestnávateľa písomné hodnotenie. „Možno ho nikdy nepoužijete, ale môže sa vám raz hodiť na pracovnom pohovore ako potvrdenie, že máte pracovné skúsenosti a návyky.“

 

Zdroj: WebNoviny.sk

Suchst du Arbeit?

Hinterlassen Sie uns Ihre Kontaktdaten und wir melden uns bei Ihnen.

Trage deine Telefonnummer ein.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Trage deine Telefonnummer ein.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...