fbpx
MAXIN’S news

Pomer vládnych výdavkov k HDP rastie. Je zväčšovanie štátu nutnosťou?

  • Viliam Dzuriš
  • 3. októbra 2024

Zdravý štát, ktorý funguje efektívne, môže byť motorom pokroku a inovácie. Verím, že ak zvolíme správny prístup k správe verejných financií a prijmeme odvážne rozhodnutia, môžeme sa ako spoločnosť posunúť vpred a úspešne čeliť budúcim výzvam.

Úloha vládnych výdavkov v meniacom sa hospodárskom prostredí

Ako sa pohybujeme v meniacom sa hospodárskom prostredí, čoraz častejšie sa objavuje otázka úlohy vládnych výdavkov v raste našej krajiny. Jedným z hlavných problémov je rastúci podiel vládnych výdavkov na HDP, ktorý sa stáva alarmujúcim. Zatiaľ čo niektorí tvrdia, že rozširovanie úlohy štátu je nevyhnutné, ja verím, že štát potrebuje súrnu vnútornú konsolidáciu.

Plánované zefektívnenie verejného sektora

V posledných mesiacoch prebieha intenzívna diskusia o možných plánoch na zmenšenie verejného sektora. Táto téma však nie je iba o prepúšťaní zamestnancov, ale o celkovej efektívnosti štátu. Dôležité je zabezpečiť, aby zdroje, ktoré ako krajina investujeme, prinášali reálne výsledky a prispievali k rozvoju našej spoločnosti.

V roku 2024 sa na platy štátnych zamestnancov plánuje minúť približne 4,2 miliardy eur. Premiér na nedávnej tlačovej konferencii načrtol možnosť znížiť počet zamestnancov v ústrednej štátnej správe až o 30 %. Tento krok by mohol ušetriť štátu až 1,3 miliardy eur, ktoré by mohli byť efektívnejšie využité v iných oblastiach.

Prioritizácia výdavkov a efektívne financovanie

Napriek týmto plánom drvivá väčšina štátnych výdavkov stále smeruje do kľúčových oblastí ako dôchodky, sociálne služby, školstvo, zdravotníctvo a obrana. Je nevyhnutné, aby tieto výdavky boli adresné, efektívne načasované a v súlade s prioritami v rámci ozdravovania verejných financií.

Ako podnikateľ a líder som presvedčený, že efektívne využitie verejných zdrojov je základným kameňom udržateľného rastu. Efektívna verejná správa nielenže prinesie úspory, ale tiež otvorí cestu pre inovácie a nové príležitosti, ktoré môžu zvýšiť hospodársky potenciál našej krajiny.

Erik Maxin, Zakladateľ & Partner, MAXIN’S

 

zdroj obrázku: Adobestock, Pavol Delej

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...