MAXIN’S news

Ako sa firmy môžu prispôsobiť novej generácii pracovníkov

  • Viliam Dzuriš
  • 2. septembra 2024

Pracovný trh sa neustále vyvíja a jedným z hlavných hnacích motorov týchto zmien je nástup novej generácie pracovníkov. Táto generácia má odlišné očakávania a preferencie, ktoré sa často výrazne líšia od toho, na čo sme boli zvyknutí v minulosti. Ako firmy môžu reagovať na tieto zmeny a čo musia zohľadniť, aby zostali relevantné?

Nová Generácia Pracovníkov Preferuje Technológie

Katarína Garajová, generálna riaditeľka personálnej agentúry MAXIN’S Group, podčiarkuje význam technológií pre mladú generáciu: „Vidíme, že nová generácia pracovníkov preferuje prácu s technológiami. Pre nich je technológia prirodzenou súčasťou života, na rozdiel od ich starých rodičov, ktorí mohli menej dôverovať technológii a mali iné očakávania voči práci.“ Garajová tým zdôrazňuje, že mladí ľudia vyrástli v digitálnej ére, kde technológie zohrávajú centrálnu úlohu v ich každodennom živote. Toto sa prirodzene premieta aj do ich pracovných preferencií.

„Zatiaľ čo staršie generácie často uprednostňovali tradičný kancelársky typ zamestnania,“ pokračuje Garajová, „mladí ľudia dnes očakávajú oveľa viac flexibility a prístupu k najmodernejším nástrojom. Pre mnohých mladých pracovníkov je možnosť využívať moderné technológie nie len výhodou, ale aj nevyhnutnosťou. Chcú pracovať v prostredí, kde majú k dispozícii najnovšie softvérové riešenia, ktoré im umožňujú efektívne vykonávať svoje úlohy a zároveň sa rozvíjať.

Investícia do Technológií je Nevyhnutná

Garajová ďalej vysvetľuje, že pre firmy, ktoré chcú byť úspešné, je dôležité pochopiť novú realitu: „Firmy, ktoré chcú byť úspešné, musia pochopiť, že investícia do moderných technológií nie je len otázkou komfortu, ale aj nevyhnutnosťou.“ Pre mladých pracovníkov sú technológie dôležitým faktorom pri rozhodovaní, či sa do firmy pridajú alebo nie.

„Mladí profesionáli očakávajú, že budú mať prístup k najnovšiemu softvéru a nástrojom,“ pokračuje Garajová. Tento prístup im umožňuje pracovať efektívnejšie a flexibilnejšie. „Takisto si cenia flexibilitu – či už ide o pracovný čas, alebo miesto výkonu práce. Ak firma chce prilákať a udržať mladé talenty, musí sa prispôsobiť týmto očakávaniam.“ Flexibilita je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje spokojnosť a produktivitu pracovníkov novej generácie. Možnosť pracovať z rôznych miest, či už z domu, z coworkingových priestorov alebo z kancelárie, a prispôsobiť si pracovný čas podľa vlastných potrieb, je pre nich čoraz dôležitejšia.

Firemná Kultúra a Hodnoty Sú Kľúčové

Okrem technológií je pre novú generáciu pracovníkov dôležitá aj firemná kultúra a hodnoty. Garajová zdôrazňuje tento aspekt: „Nie sú to len technológie, na ktorých záleží. Nová generácia si cení prostredie, kde sa podporujú inovácie, tímová spolupráca a osobný rozvoj.“ Mladí ľudia hľadajú firmy, ktoré im umožňujú rásť, rozvíjať sa a prispievať k niečomu väčšiemu.

„Chcú pracovať pre firmy, ktoré berú sociálnu zodpovednosť a udržateľnosť vážne. Pre mnohých mladých ľudí je to kritérium, podľa ktorého si vyberajú zamestnávateľa,“ dodáva Garajová. Mladá generácia si uvedomuje globálne problémy, ako sú klimatické zmeny, sociálna nerovnosť a etické podnikanie, a chce byť súčasťou riešení. Preto sú firmy, ktoré sa aktívne zapájajú do udržateľných a spoločensky zodpovedných aktivít, pre nich omnoho atraktívnejšie.

Prispôsobenie sa Potrebám Novej Generácie je Príležitosťou pre Rast

Na záver Garajová zhrňuje výzvy a príležitosti, ktoré prináša prispôsobenie sa novej generácii pracovníkov: „Prispôsobiť sa potrebám novej generácie pracovníkov nie je len otázkou prežitia pre firmy, ale aj obrovskou príležitosťou pre rast a inováciu.“

Firmy, ktoré pochopia potreby a očakávania mladých profesionálov a dokážu ich integrovať do svojich pracovných podmienok, získajú výraznú konkurenčnú výhodu na trhu práce. „Firmy, ktoré dokážu efektívne integrovať nové technológie a vytvoriť pracovné prostredie, ktoré reflektuje hodnoty a očakávania mladej generácie, budú na trhu práce jednoznačne vo výhode,“ uzatvára Garajová.

Tento prístup nielenže pomáha firmám prilákať a udržať talentovaných pracovníkov, ale tiež vytvára základy pre dlhodobý rast a inováciu, čím sa spoločnosti stávajú lepšie pripravenými na budúcnosť.

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...