fbpx
ZA OPONOU NÁBORU

Ako napísať dobrý životopis? Rozhovor s Janou Šimovou

  • Viliam Dzuriš
  • 11. októbra 2024

Janka, personalistka s dlhoročnou praxou, a Miro Jankovič, headhunter, sa podelili o skúsenosť s jedným z najchaotickejších životopisov, aké kedy videli. Uchádzač, hoci mal bohaté skúsenosti, ich skryl v neprehľadnom šesťstranovom dokumente plnom grafických výstrelkov. Po konzultácii a úpravách svojho životopisu sa kandidát výrazne zlepšil, a aj keď na pozícii neuspel, s novým životopisom získal inú prácu. Janka zdôrazňuje, že správne štruktúrovaný a prehľadný životopis je kľúčom k úspechu. Spoločne s Mirom Jankovičom poskytujú rady, ako vytvoriť stručný, originálny a aktualizovaný dokument.

Janka, koľko životopisov si už videla počas svojej kariéry?

Fúha, určite už viac ako 10.000.

Utkvel ti nejaký v pamäti svojou výnimočnosťou?

Áno, pár životopisov ma naozaj prekvapilo svojou jednoduchosťou a čistou grafikou. Ale čo ma zaskočilo viac, bol jeden prípad, ktorý bol úplne katastrofálny. Na pozíciu operation managera v automotive pre nášho klienta sa prihlásil kandidát, povedzme Jožko. A to bol čistý chaos.

Chaos? Čo to bolo za životopis?

No ja tomu hovorím „guláš“. Všetko dokopy, roztrúsené na šiestich stranách! Rôzne fonty, grafické „výstrelky“, nezmyselné odseky, no proste chaos.

A čo si s tým robila?

Najprv som si overila, či ten kandidát naozaj má tie skúsenosti, ktoré tam uviedol, lebo medzi tým gulášom tam boli niekde skryté. A ako som tušila, mal ich, dokonca viac, než bolo potrebné.

Takže?

Zavolala som mu a diskutovali sme o jeho skúsenostiach. Potvrdila som si jeho prax a zistila, že je takmer ideálny kandidát. Na konci rozhovoru som mu však odporučila, aby zvážil úpravu svojho životopisu.

Ako na to reagoval?

Najprv to vzal s rezervou. Povedal, že má ten životopis už 10 rokov a vždy fungoval. Ja som mu však navrhla, aby skúsil štruktúrovaný, kratší formát – nemusí ku každej pozícii písať esej a 7 odsekov.

To ho muselo zasiahnuť.

Áno, najprv to odmietol a zostal pri svojom životopise.

Čo sa stalo potom?

Na druhý deň mi volal, že si to premyslel a chce sa porozprávať o možných úpravách. Trochu sme si pokecali a on si potom sám naštudoval, ako by mal životopis vyzerať, a prepracoval ho.

Ako dopadol jeho nový životopis?

Poslal mi ho ďalší deň. Zrazu bol na jednej strane, jednoduchý a štruktúrovaný.

To znie ako veľká zmena! Ako dopadol kandidát?

Prezentovala som ho klientovi a dostal sa až do finále výberového konania. Nakoniec však neuspel, lebo iný kandidát mal lepšiu angličtinu.

Takže neuspel?

Na tejto pozícii nie, ale o mesiac mi písal, že so svojím novým CV uspel v inej firme a nastupuje tam.

Janka, takže ty máš niekoľko skvelých tipov, ako napísať dobrý životopis. Môžeš mi niečo poradiť pre našich čitateľov?

Samozrejme, Miro! Napísať životopis by nemal byť problém, ale správne ho spracovať a urobiť ho zaujímavým, to je kľúč. Preto treba štruktúrovať, byť stručný, ale aj originálny, aby si uchádzači získali pozornosť.

Janka, takže ty más niekoľko skvelých tipov, ako napísať dobrý životopis. Môžeš mi niečo poradiť a prípadne kandidátom?

Miro, určite! Napísať životopis by nemal byť problém, ale napísať ho správne už býva zložitejšie. No a napísať ho tak, aby bol zaujímavý a odlišoval sa od ostatných, to je často ten najväčší oriešok.

To mi je jasné. Veľa ľudí to podceňuje, že?

Presne tak. Mnohí hľadači práce to berú na ľahkú váhu a aj napriek super skúsenostiam a vzdelaniu skončí ich životopis často v koši. Náboru zamestnancov sa venujem už roky a videla som stovky životopisov – od zlých až po tie výnimočné.

A ako teda napísať životopis, ktorý naozaj zaujme?

Životopis je tvojou prvou vizitkou v spoločnosti, kde chceš pracovať. Jeho úloha je predstaviť teba, tvoje vzdelanie a skúsenosti. Môže ti buď pomôcť, alebo ťa úplne potopiť. Preto je dôležité, aby bol správne štruktúrovaný a prehľadný.

Čo presne znamená štruktúrovaný životopis?

Štruktúrovaný životopis sa nepíše v celých vetách, ale heslovite, v bodoch. Môžeš si stiahnuť rôzne šablóny z pracovných portálov, ktoré ťa prevedú celým procesom. Ale pozor, tieto šablóny používa veľa ľudí, takže vizuálne veľmi nevynikneš.

To dáva zmysel. A čo keď chcem niečo originálnejšie?

Máš dve možnosti. Buď si necháš vytvoriť profesionálne CV od špecializovanej firmy, čo môže byť drahšie, alebo si ho vytvoríš sám. Ak sa rozhodneš pre vlastnú tvorbu, mám pre teba pár rád, ako by malo vyzerať.

Sem s nimi!

Určite si do životopisu zahrň nasledujúcich 13 vecí: osobné údaje, kontakt, fotografia, vzdelanie, doplňujúce vzdelanie, pracovné skúsenosti, znalosti, jazykové znalosti, počítačové znalosti, vodičský preukaz, tvoje vlastnosti, záujmy a referencie.

To znie dosť komplexne. A čo ďalšie tipy?

Pri ukladaní súboru nezabudni pomenovať dokument podľa svojho mena, napríklad „Miro_Novak_CV“. Dokument ulož vo formáte PDF, aby sa zachovalo formátovanie, a nepoužívaj univerzálny životopis na všetky ponuky. Aktualizuj ho pravidelne a skontroluj pravopis – najlepšie viac ako raz!

Pravopis je dôležitý, to je jasné. A čo keď pracujem v kreatívnej oblasti?

Ak si napríklad grafik, copywriter alebo prekladateľ, alebo špecialista vo svojom odbore, nemusíš písať dlhé CV. Stručný životopis stačí a namiesto toho prilož link na svoje portfólio alebo projekty. To často hovorí viac než niekoľko strán textu.

To všetko znie veľmi prakticky. A koľko by mal mať životopis strán?

Jedna strana úplne stačí, ak je dobre spracovaná. Radšej buď stručný a zameraj sa na relevantné kompetencie.

Ďakujem za tipy, Jana!

Rado sa stalo, Miro! Veľa šťastia pri písaní všetkým kandidátom!

 

Za oponou náboru -> ĎALŠIE ROZHOVORY

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...