fbpx
MAXIN’S life

Zaostáva Európa ekonomicky a technologicky? Ako situáciu riešiť?

  • Viliam Dzuriš
  • 20. septembra 2024

V posledných rokoch sa čoraz častejšie objavujú otázky, či Európa nezaostáva za ostatným svetom v ekonomickom a technologickom rozvoji. Ako zakladateľ spoločnosti MAXIN’S mám možnosť denne sledovať trendy na globálnom trhu a rád by som sa podelil o svoje postrehy a návrhy na riešenie tejto situácie.

Stávka na zelené technológie a jej dôsledky

Európa sa rozhodla intenzívne investovať do zelených technológií, čo je z dlhodobého hľadiska správny krok smerom k udržateľnosti. Avšak táto stratégia nás paradoxne vohnala do náručia komunistickej Číny. Mnohé technológie a komponenty potrebné pre zelenú transformáciu sú totiž vyrábané práve tam. To znamená, že naša závislosť na ázijských dodávkach sa ešte prehĺbila, čo nás robí zraniteľnými voči externým vplyvom.

Nedostatok európskych technologických lídrov

Je znepokojujúce, že žiadna veľká európska technologická firma nepatrí do svetovej špičky. Globálnemu trhu dominujú americké a ázijské spoločnosti, zatiaľ čo Európa si udržiava postavenie hlavne vďaka tradičným automobilkám. V čase rýchlych technologických zmien je však nevyhnutné, aby sme mali silné zastúpenie aj v oblastiach ako umelá inteligencia, polovodiče či digitálne služby.

Pandémia odhalila naše slabiny

To, že Európa zaostáva za vyspelým svetom, sme jasne videli počas nedostatku polovodičov pred dvomi rokmi. Obmedzené dodávky týchto kľúčových komponentov výrazne brzdili priemyselnú výrobu v mnohých odvetviach. Táto situácia odhalila našu závislosť na externých dodávateľoch a poukázala na potrebu budovať vlastné kapacity.

Ako z toho von?

Európska únia musí výrazne zamerať svoju legislatívu na podporu digitalizácie. To znamená nielen investície do infraštruktúry, ale aj vytváranie priaznivého podnikateľského prostredia pre inovatívne firmy. Revízia podnikateľského prostredia v jednotlivých krajinách je nevyhnutná na prilákanie a udržanie talentov, ako aj na podporu domácich podnikov.

Využime aktuálnu situáciu na transformáciu

Súčasná situácia predstavuje jedinečnú príležitosť pre európske krajiny na naštartovanie transformačných procesov. Je dôležité naplno využiť dostupné zdroje a zamerať sa na oblasti s vysokým potenciálom rastu. Uprednostňovanie EÚ výrobkov, podobne ako to robia iné štáty, môže pomôcť posilniť domáci trh a podporiť miestnych výrobcov.

Ochrana vnútorného trhu a investície do inovácií

Zvýšenie ochrany vnútorného trhu pred dumpingom z Ázie je kľúčové pre udržanie konkurencieschopnosti európskych firiem. Zároveň je nevyhnutné zvýšiť percento hrubého domáceho produktu investovaného do výskumu, vývoja a inovácií. Bez dostatočných investícií do týchto oblastí bude Európa aj naďalej zaostávať za globálnymi lídrami.

Hľadáte prácu?

Nechajte nám svoj kontakt a my sa vám ozveme.

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...

Logo pre motory jws.
Logo volkswagen na čiernom pozadí.
Automobilové logo Snop na čiernom pozadí.
Logo pre skupinu pvl.
Hliníkové logo Nueman na čiernom pozadí.
Logo pre kongsberg automotive.
Je to riadenie prietoku vzduchu v automobiloch.
Logo Hyundai transys na čiernom pozadí.
Neváhajte nás kontaktovať
Nenašli ste pracovnú ponuku, ktorú ste hľadali?

Volajte na bezplatnú infolinku

0800 365 800

   

alebo nám zanechajte svoj telefonický kontakt

Zadajte vaše telefónne čislo.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ...